Ortaklıkta Neler Yapılmalı ?

 Yazı çizi, senet sepet, sözleşmeler yazılı sözlü akitleşmeler elbette doğru işlerdir işe yararlar ama kilit dost içindir. Bu demektir ki kişi bir kurala uymaktan vazgeçtiyse iç dünyasında uymamanın bir yolunu bulur. Bütün bu evraklar bazı şeyleri engelleyemez. Bütün bu evraklara sağlamcılığa rağmen sistem hasta olur.

Ortaklıklar zaten güvenilmeyip sevilmeyen kişilerle yapılmaz. Bir güven bir samimiyet bir inanç zaten vardır. Azdır ya da çoktur ama vardır. Hiç yok değildir. Hiç yoksa ortaklık kurulmaz. Ve bozulan skıntıya düşen hasta olan ortaklıkların hepsi az güvenin olduğu durumlarda çıkmaz, güven duygusunun en yüksek olduğu ortaklıklarda da gayet güzel bozulabilir.                               tamnland.com
                                                       
Güvenmek korumuyor , yazıp çizmek korumuyor ne yapmalı ? Yürüyen ortaklıklar nasıl oluyor da yürüyor ??

Gene esas olan güven duygusunun en üst seviyede tutulmasıdır bu ortaklıkları yürüten.

Güven konusunda çok da itibar sahibi olmayan biriyle bile ortaklık kurulabilir. Yeter ki bu kişinin güvenilir olma duygusu belli bir seviyenin üzerinde tutulabilsin.

Aslında her insanın içinde hır sızlık vahşet şiddet çalma çırpma nakörlük etme kendi çıkarını en üstte tutma dürtüleri vardır. İyi bir insanın içinde beyninin dibinde ama vardır. Tam tersi de vardır insanlarda. Bir hırsızın da içinde dürüst olma içgüdüsü aslında mevcuttur. İnsanoğlunun çiğ emmdiği bu yüzden söylenir.

Herkes yaşadığı ortama büyürken çevresinden aldığına ve az miktarda da genetik miraslarına göre şekillenir gider. Yeşil gözler genetikten başka bir şeye bakmaz da hırsızlığa genetiğin etkisi epey zayıftır.

Temel şart ortak olunacak kişinin iş yapabilme


yeteneği olmasıdır. İş yapabilir ama güvenimiz tam değil. Sorun yok. Ortak olunur.

Yapılacak iş iyi bir sistem kurmak sadece.

Bir birinize güvendiğinizi vurgulamak. Her gün hesaba kitaba hakim olmak. Birlikte yapılan işleri değerlendirmek. Kazanmak ve paylaşmak.

Ortamdaki varlığınız yok olmadığı sürece hiç bir sorun çıkmaz. Güvenmek konusunda ...

Bir kişiye güvenmedikce güvenilir olmasını da beklemeyin. Güvenin hissettirin ve işinize en az onun kadar sahip çıkın. İş bölümü yapsanız bile herkes herkesin işinden haberdar olsun. Hiç bir güven sorunu çıkmaz.

Çıkacak olan sorunlar her patronun başına zaten gelebilecek olan şeylerdir. Yanlış mala yatırım yapmışsınızdır satılmamıştır gibi. Patlayan bir krizi önceden farkedememişsinizdir gibi.

Sağlamcılık için hukuki akitleşmeler çok saçma sapan değilse koruyamayacağı şeylere koruma sağlamaya kalkmadıysa mutlaka işe yarar. En azından boşa gitmez. Ama esas olan hastayı iyileştirmek değil hasta etmemektir. İş bozulduktan sonra can yanmasını azaltacak tedbirlerden çok canın hiç yanmayacağı yollar bulunmalıdır. Enerji can yanma noktasına gelinmesin diye harcanmalıdır.

Doğru ortaya konan soyut bir davranış biçimi insanı çoğu kez , somut bir sözleşmeden daha fazla korur.

01/10/2012 de yazıldı. Bu yazının yazıldığı sitedeki orjinal başlığı okumak için tıklayın. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder