Organik Ürün Standı

Sayın A_iverson,

Bir fikrin güzel olması, ticarete uygun olduğunun kanıtı değildir tek başına. Tabi ticaret kökenli bir fikirde, ticarete uygun olmayan bir fikrin nasıl güzel olabileceği de tartışılabilir.

Fikriniz güzel geliyor kulağa. Bu kadar basit. Organik ürünlerinde bulunduğu başka ihtiyaçlarında kolayca temin edilebildiği bir market hoş bir fikir. Ama organik işin içine girdi mi tacirin iki kere düşünmesi gerekiyor. Bir kere organik olsun olmasın bu tip bir yer için çok para dökülmesi lazım. Bir tarz yaratılıp müşterinin cezbedilmesi paranın asıl döküleceği kısım.

Organik ürün koymak bir cazibe yaratacak mutlaka. Ama cazibe yaratacak başka daha ucuz tarzlar bulmak, organik gıda ticaretinin insanı aşağı çeken yönleri yüzünden hiçde göz ardı edilmemesi gereken bir durum ortaya çıkıyor.

Organik ürünün size sağlayacağı imkanlar ile ne kazanacaksınız ? Bu kazançlar organik için girdiğiniz risklere
değecek mi ? Müşteriye temiz sağlıklı organik ürün bulma zevkini yaşatıp iki gün sonra burnunu bükmesine sebep olacak ticari manevralara girmek zorunda kalacak mısınız ? Kalabilirsiniz açıkcası.

Organikle yaratılacak cazibeyi ikame edecek başka bir cazibe unsuru ne olabilir ? Bu konuya bir kafa yorun. Aynı etkide ama daha az riskte.

Organik ürün neden daha pahalı olur diye sormuşsunuz.

Yetiştirmesi zordur.

Daha doğrusu, günüzmüz şartlarında bitkisel gıda üretimi çok hızlanmış ve pratikleşmiştir. Pazar bu hıza uygundur.

Oysa organik ürün yetiştirmek için bitkiyi doğal akışına bırakmak gerekir. Hız düşer, süre uzar. Birim gıda hacmi için harcanan emek artar ya da harcanan emeğe karşılık daha az gıda alınır.

Pazar bu durumu hiç hoş karşılamaz. Müşteri elma istiyorsa elmayı rafa yetiştirmek gerekir. Ama organik elma da pazarı ve müşteriyi tanımaz bildiğini okur. Gönlü olunca satışa gelir. Elmanın gönlü ile müşterinin isteklerini denk getirmek genellikle mümkün olmaz. Bu iki unsurun daha çok keşişmesini sağlamak için kurulacak tesis, müşterinin ödeme gücünün çok üzerine çıkar. Bu da tacirin işine gelmez. Ticaret amme hizmeti için yapılmaz. Amaç sadece para kazanmaktır. Ürün bunu sağlamıyorsa bütün iyi niyetler kaybolur tacirde. Örneğin halka temiz bir şeyler yedirmek bu iyi niyetlerden biridir. Az kazandırsa da, kazandırmasa da, eziyeti olsada ben marketimde bu ürünleri bulunduracağım denilebilir. Ama iş astarı yüzünden pahalı bir hal aldığında, iki yola başvurulur. Ya terkedilir, ya da yarı organik veya "hiç organik ?!" ürünler "organik bunlar tertemiz" diye raflara dizilir. Soranlara da şurada hologramı var burada etiketi var "herkes yalan bendeki doğru" diye hikayeler anlatmaya başlanır.


Organik ürün yetiştirmek basitce eski doğal yöntemlerle ürün yetiştirmek şeklinde olamıyor. organik tarım bir mevzuat tarımıdır. hiç ürün yetiştirmeden para harcamaya başlanır. 2-3 yıl beklenir sonra ürün kısmına geçilir. Yani hiç bitmemiş bitkinin maliyeti 3 yıl öncesinden oluşmaya başlamıştır. Her aşamasında sürekli mevzuat için para harcanır. Sürekli denetlenir. Bir kaç koldan denetci kurumlara bağlı tarım yapılır. İyi bir şey bu kadar sıkı olması ama işin para dengesi de böylece bozulmaya başlar.

Bana sorarsanız pazardaki organik ürünler ucuz bile satılıyor. Ama tabi gerçekten organikler mi o kısmı karışık biraz. Gerçekten organik bir muzun kilosu müşteriye 20-25 liradan az olmamalı mesela ama 6-7 liraya yani normal muzun bile bazen yakaladığı fiyatlara organik muz var pazarda.

Hocam size tavsiyem organik üründen ziyade iyi tarım ürünlerine yönelmeniz olabilir. Yani organik mevzuatıne uygun olmamakla beraber olabilecek en sıhhi şartlarda yetiştirilmiş lezzeti sağlığı olabilecek en iyi şartlarda yetiştirilmiş ürünler. Ben topraksız tarım ürünlerine organik tarım ürünlerinden daha çok güvenirim mesela. Çünkü robot gibi kesin düzeneklerde üretilirler lezzetleri sağlıkları mükemmel olur. İlaç riskleri tarlaya veya topraklı seraya göre hiç yoktur. Ama iç pazarda pek görülmüyor bu ürünler. Kalite oluyor ve doğruca dışarıya gidiyorlar.

Tarım İl Müdürlüklerinden o bölgede organik sertikasına başvurmuş yetiştiricilerin bir listesini alabilirsiniz. Ya da google dan yetştirici bulur sonra Tarım İl Müdürlüğünden teyit edersiniz.

Organik yetiştiricileri sadece Tarım İl Müdürlüğü denetlemez. Özel kuruluşlar vardır. Tarım İl Müdürlüğünden bu denetci özel kurumları öğrenir sonra yetiştiricinin iddia ettiği gibi kendisine bağlı olup olmadığını teyit edersiniz. Son satıcı olarak bu araştırmayı yapmaya her zaman hakkınız vardır. Hatta müşteriden daha çok vardır.

Sonuç olarak organik standı iyi fikir fakat hil ebazlık yapmadan kazandırmıyor.

a- Sağlıklı olduğunu bildiğiniz ürünleri koyar iyi tarım ürünü dersiniz.

b- Organik koyar altından kalkamazsınız.

c- Organik der bildiğinizi koyarsınız

d- Bu konuda bir stand açmazsınız.

e- Market işine hiç bulaşmazsınız.

d- Tacirliğe hiç bulaşmazsınız.

Allah kolaylıklar versin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder