Simit Pekmezi de Nedir ?


Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - arzum74
Merhaba Arkadaslar
Simit pekmezi diye tabir edilen bir ürün hakkında bilgisi olan varmı?
Simit yapımında fırınlarda kullanılıyormus ne işe yarar tam adı bumudur piyasada fiyat nedir?
Yardımcı olursanız sevinirim

Simitin üzerine bir miktar pekmez sürülür. Bu pekmez normal şartlarda gerçek üzüm pekmezi olmalıdır. Yani kilosu 20 liradan başlayıp kalitesine göre 50 liraya kadar çıkan gerçek pekmez. Simite kahverengi rengini veren bu pekmezdir. Yani amaç simit yüzeyinin kahverengi görünmesi cazibesinin artmasıdır.

Ancak simit üretip seri şekilde satan irili ufaklı değişik kültür yapısındaki fırıncılarımız zamanla maliyetleri daha da düşürmek belli bölgelerde rekabete girebilmek için pekmez kullanmak yerine muadil ancak aynı görünüşte başka ürünler kullanıp ortaya simit pekmezi diye bir icat çıkmasına sebep olmuşlardır.        tamnland.com

Bu durum, Mehmet Ali Erbilin vaktiyle, Turuncu yerine İngilizce "orange" ile Türkçe turuncuyu birleştirip sürekli

oranj ve turanj diyerek dilimize yeni bir renk terimi sokması gibi bir şeydir.

Fırıncılar pekmez maliyetlerinden kurtulmak için şeker, kahverengi boya ve sudan müteşekkil yeni bir ürünü yani bildiğimiz şekerli suyu simitin üzerine sürmeye başlaya rak simit pekmezi diye bir yeni icat ortaya çıkarmışlardır.

Ancak yeni yetme acemi ve dürüslük abidesi simit üreticilerinin sürekli piyasaya girmesiyle, eski fırıncılar veya simit malzemesi tedarikcileri bu ürüne boyalı şekerli su diyememiş ve adına simit pekmezi demişlerdir. Yeni simit üreticisi kardeşlerimiz aldığı şeyin pekmez olmadığına kanaat getirmesinler ve şekerli su fiyatından biraz daha pahalıya alsınlar diye eski satıcıların uydurduğu güzel pazarlama taktiklerindendir anlayacağınız.

Simite üzüm pekmesi sürülür. Şekerli su kullanılmamalıdır. Çünkü bu iş için kullanılan şekerler de en adi şekerlerdir. Kırıntı, karışım, artık şekerler suda eritilip şerbet yapılır içine biraz boya ilavesi ile pekmezimsi bir şey olur. Hatta rengi kararsın tadından su algılanmasın diye biraz yakılır. Gayet sağlıksız bir üründür. Satın alan mutlaka kazık yer. Çünkü muhtemelen simit pekmezi diye satın almıştır.

Simit pekmezi tabiri kalitesi çok yüksek olmayan gerçek pekmezler için kullanılabilir. Eskiden yani. Simitte tadı araya kaynayıp gideceğinden tek başına tüketildiğinde çok kaliteli bulunmayan beğenilmeyen pekmezleri simitte kullanırlardı. Böylece tek başına müşteriye sunulamayan pekmezler simitte değerlenmiş olurdu. Üstelik simite kaliteli bile kaçardı. Her şey gayet sağlıklı ve yasaldı. Pekmez gerçekti.

Ama artık bilmeyen biri piyasada simit pekmezi diye bir malzeme arasa ulaşacağı tek şey pekmez süsü verilmiş yanık şekerli su olacaktır. Fiyatı tedarikcinin sizde gördüğü ufka göre değişir. Becerebilirse has pekmez fiyatına bile satabilir.

05/05/2012  :   22:22:51de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder