İthal Gözlük Getirmeyi Düşünüyorum

Sorunuzdan tam anlaşılmadı ama siz Avrupa' dasınız ve buradaki fiyatları merak ediyorsunuz gibi bir çıkarım yaptım.

Türkiyedeki gözlük magazası eğer dışarıdan Çin' den veya Avrupa' dan direk kendisi getiriyorsa iyi kazanıyordur. Güzel kar bırakan üstelik kendini fiyat konusunda çok iyi koruyan bir sektör.

Alış fiyatları yeterince ucuz bu yüzden kimse öldü parasına satmaya kalkıp piyasayı bozmaya gerek duymuyor. 1$ maliyetli bir malı 2$ a piyasaya verip karizmasını çizdirmek istemiyor. 10 liranın altında bir fiyat yok. 6-7$ dan satılabiliyor.

İnsanlara gayet ucuz geliyor. Daha da ucuzsa gözünde taşımak istemiyor. Fantazi bir ürün çünkü. 10 lira ile 150 lira arasında her tür müşteriye (zengin, fakir, bilen, bilmeyen) rahatlıkla gözlük satılabiliyor.

Yeterki işlek güzel bir yerde hoş bir magazanız olsun.

Bu mekanizmayı ne kadar bilirseniz bilin bu gözlükçülerin hepsi de ağız birliği etmişcesine ser verip sır vermiyorlar. Hepsinin çok güzel hikayeleri var. 1$ a mal ettikleri bir gözlüğü size asla 10 $ a satmıyorlar. Gözlük iyi fiyata satışı kaldıracak bir gözlükse 30-40-50 $ a rahatlıkla satılıyor. Tabi satıcının marifetine malına hava yaratabilmesine de bağlı olarak.

Güzel bazı malları 100-150 liraya satmak hiç zor bir iş değil. 10$ a mal olmuşsa harika bir kazanç.

100-150 lira fiyat biçilen bazı mallar var ki 80-90$ alış fiyatı olduğuna inanmak oldukca güç geliyor insana. hayatında iyi kötü satın almacılık yapmış bir şeylere bayi olup biraz piyasa görmüş insan bunu anlayabiliyor. Ama böyle bir geçmişi olmayan gözünde güzel bir gözlük taşımak isyteyen sıradan bir müşteriye bu gözlüğü satmak gayet kolay oluyor. Aslına bakarsanız bilene de satmak zor değil. Bilse de alıyor. Gözüne takıp asilce dolaşıyor. 50 liralık değil 150-200 liralık gözlük taşımanın havasını yaşamak istiyor.

Havası olan dükkanlar için kazançlı iş.

Ancak şöyle bir mekanizma biraz fazladan sermaye gerektirsede hem ucuz fiyatlara ulaşmayı hem de daha çok sürüme imkan yaratırdı.

Alımları direk Çin' den fazlaca seçme şansı olmadan ancak olabilecek en ucuz fiyatlara ulaşarak yapmalı. Bu malların şekilli olanlarını magazada hava vererek satmalı. Üvertürleri de yakında bir yere açacağı ikinci basit dükkanda ucuzcu olarak satmalı hatta piyasaya küçük esnaflarada toptan mal vermeli. Mal son damlasına kadar paraya dönüşmeli.

Magaza hepsinin yükünü fazlasıyla çekerdi. Belki magazaya biraz Avrupa malı ile görsel takviye faydalı olurdu.


27/03/2012  13:27:54 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder