Evde Çalışanlar İçin Vergi Muafiyeti

Evin tapusu sizin yada eşinizin değilse tıpkı dükkan kiralamış gibi yılda bir vergi doğar, iki taksitte stopaj adı altında ödenir.

Alıntı Yapılan Metin:
şirket kurmanın sana aylık maliyeti:
aylık muhasebeci parası min:50tl
vergi enaz (kdv): 25tl


Bahsettiğiniz şeyin adı şirket değil. Şirket kurmanın maliyeti birkaç bin liradan başlar. Kapatması en az bir yıl sürer. Büyük ticaretlerde avantajları vardır ama evden internete satış yapma işi için büyük külfet olur. Sizin tarif ettiğiniz şey şahsi mükellef olmaktır.
Aylık muhasebeci üctreti şahsi mükellefler için bile aslında 150 liraları bulur ama muhasebeci sizi seviyorsa bu işe, duruma göre ucuza bakabilir. Bu muhasebeciye kalmış bir olay. 50 lira yanlış bir rakam değil ama kurala uygun değil. Muhasebeci bir güzellik yapmak isterse olur.

Vergi, yapılan satışa kesilen faturaya göre değişir. O ay hiç bir satmadı fatura kesmedi iseniz rutin bir kaç vergiden başka bir şey ödenmez haliyle. Bu rutinler de bazen 40 bazen 80 lira olabilir. Ayına göre.

Kesilen faturanın KDV oranı devlete ödenecek paradır muhasebeci kanalı ile. Faturanın altına hesaplayıp yazılır. 100 liralık fatura kesti iseniz sattığınız şeyin KDV oranı %18 ise, 18 lira devlete kalanı size demektir.

Bir ay boyunca hiç fatura kesmediniz ve faturalı mal aldı iseniz zarar bile görünür devlete KDV ödenmez. Ancak maliyeler sürekli zarar durumunu bir süre sonra incelerler gerçek dışı olup olmadığına bakarlar ve bu işe sizin umduğunuz gibi değil kendi kazançlarını düşünerek çok kabalama bakarlar ve ceza kesip gidebilirler. Bir işletmenin sürekli zarar edip durma şansı yoktur. Maliye memuru böyle düşünür.

Aylık bir kaç yüz liralarla iş yapacaksanız şahsi mükellef olacaksınız.

İnternetten satış yapma işini kanunlara uygun ve titizce yaptığınızda çok para kazanabilirsiniz. Bir anda elemanlara ve bir depoya ihtiyaç duyar hale gelebilirsiniz. İmal edip satmak her zaman daha kazançlıdır. Ancak işinize (teşbihde hata yoksa) devleti ortak ettiğinizde kazancınızı çok daha dikkatli kontrol etmeniz gerekir. Küçük kazançlı işlerde devleti bir baba olarak değil (ticaretin azizliklerini anlatmak için yapılan bir farzı misal olarak düşünürsek) mahallenin mafyası gibi algılamalı ve korkarak hareket etmelisiniz.

Devlet bu aşamalarda sizi tanımaz ve çok duygusuz olacaktır. Sadece kurala uyup uymadığınızı katı şekilde izleyecek ve kendini koruyacaktır.

Devletin kendini koruması diğer vatandaşların hakkını korumak anlamına gelir. Diğer vatandaşlar size hakkını helal etmeye hazır olsalarda devlet vatandaşlardan oluşan ayrı bir şahsiyettir ve duygusu yoktur. Tıpkı insanların kurduğu ama ayrı bir şahsiyet sayılan şirketler gibi.

Şirketi, şahıs firmasından ayıran en önemli özellik budur. Şirket kurucularından ayrı başka bir kişilik olarak görülür.

Zamanla kendinizi sevdirmek ve devletin maliyesinden şefkatli yaklaşımlar görmek, sizin büyük bir tacir olabilme azminizle doğru orantılıdır.

Mükellef olmak için size gereken evraklar kimliğiniz, kiracıysanız kira kontratı , mal sahibi iseniz tapu ve bir dilekceden den ibarettir.

Maliye size bir vergi numarası verir vergi levhanız oluşur, bu vergi numarası ve adınızın yazdığı bir fatura ve irsaliye bastırırsınız. Bir faturayı en az 3-4 cilt bastırabilirsiniz. Yani matbacı en az o kadar basar. İrsaliyede aynı şekilde olur. Fatura ve irsaliyeyi A4 ebatında (tam kağıt) , A5 ebatında (yarım kağıt) ebatlarında bastırabilirsiniz. Ya da sürekli forma bilgisayar çıktısı alabilecek şeklilde yaptırabilirsiniz. Bunların hepsi bir kaç yüz lirayı geçmez. İrsaliyeli fatura olarak tümleşik de basılabilabilir ki bu size daha çok yarar. Çünkü her malı kargoyla gönderip mutlaka faturanın yanına irsaliye de ilave etme durumunuz var.

Ticari bir mal yola çıkacaksa yanında bir irsaliye belgesi bulunması zorunluluktur. Faturasından başka. İster birleşik ister ayrı ayrı. Sürekli bir yerlere mal göndermeyenler irsaliyeye ihtiyaç duymadıklarından ya bastırmazlar yada kırk yılda bir lazım olursa diye ayrıca bastırırlar. Yolda irsaliyesiz mal yakalandığında ciddi cezalar kesilir. Kargolar ticari kişiliklerden irsaliyesiz mal almazlar.

Resmi prosedürler bir şekilde halledilir bilinmeyenlerde kısa sürede uygulamalı olarak öğrenilir. Tek tavsiyem cana yakın olumlu bakışlı işini bilen bir muhasebeci bulun. Özellikle acemi tacirler muhasebeciden çok çeker. İşler yürürken muhasebeci işlerini nasılsa hal oluyor diye görmezliken gelmeyin takip edip öğrenin. Muhasebeci kanuni zorunluluk şahsi mükelefiyette. Yıl sonu defter tastiği için ekstra para ödeyeceğinizi unutmayın. Bu defter parasına şirket kurup aylık bir kaç yüz bin ciro döndüren tacirlerden bile çok şaşıranlar çıkıyor kazık yediklerini sanıyorlar.

Bu olayın enteresan bir yanı yok bir muhasebeci için hepsi bilir.

Hani nasıl çeşmeciyim diye eve gelip bir çeşmeyi düzgünce takamayan ancak böyle olur diye işin içinden sıyrılan çeşmeci varsa ufku haddinden fazla dar olan muhasebeci de var. Her meslekte var olduğu gibi. Muhasebeci özelliklerini sorgulayamazsınız ama insancıllığını, pratikliğini sorgulamak zor olmaz.

Başarılar.

15/03/2012 :  11:36:15 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın.