Replika Spor Ayakkabısı Tedarikcisi

Replika kelimesi, değerli bir sanat eserinin, aslı teşhirde zarar görmesin diye yapılan birebir taklidine verilen bir ad. Fakat bu ayakkabıcılar herhalde çakma ya da taklit kelimesinden rahatsız olmuşlar ki aralarında bu tip tabirler kullanmaya başlamışlar. Komik geldi bana ilk duyduğumda. Replika ayakkabı : ) Sanki Leonardonun bir eseri.

İstanbul, Antalya, Gaziantep, Konya, İzmir gibi illerde bir sürü ayakkabı imalatcısı var. Bunların bazıları markalı ayakkabıların %100 ile % 40 oranları arasında değişecek şekilde benzerlerinide yapıyorlar. Yani bazı taklitler replika veya birebir diyebileceğimiz şekilde tamamen aynısı iken bazılarıda kısmen benzerlik taşıyor. Toptan fiyatlarıda buna göre ve alım miktarına göre değişiyor. Bazen alıcının kalitesine göre de değişebiliyor !?

Bu tür ayakkabıları toptan satıcılarda alenen teşhirde göremiyorsunuz. Yani Adidasın belli modelinin birebir taklidi bir ayakkabıyı
alenen teşhir etmiyorlar. Ancak üzerinde Adidas yazan ama adidasın hiç bir güncel modeli ile uyumlu olmayan 2. 3. sınıf ayakkabıları teşhirde görebilirsiniz. Bu bakımdan bu ayakkabılara ulaşmak biraz muhabbet ile mümkün olabilir belki. Yaptığına kanaat getirdiğiniz bir toptancı ile bir iki çay içip onu güvenilir birisi olduğunuza ikna etmeniz gerek. İkna olduysa size direk satmaz ama birini çağırır o da sizi bir depoya gotürür. İleride bir sıkıntı olursa toptancı çağırdığı adamı da sizi de tanımaz.

İstanbulda bu tip toptancıların yeri Gedikpaşadır. Sultanahmet caminin arkaları. İmalathaneler oralar değildir muhtemelen, ancak bir sürü dükkanda toptan ayakkabı satarlar. Her hafta kolilerce mal Anadoluya sevk olmak için ambalajlanıp ambarlara verilir.

İstanbul Kadıköyde Osmanağa camisinin yan sokağında da bu tarz ayakkabıların temini için irtibat kurulacak tezgah sahipleri mevcuttur. İşbankasından Boğa heykeline çıkan yolun altında sağ taraf.

İzmir de Işıkkent Aykusan ayakkabılar sitesinde de bu tip ayakkabılara aynı şekilde ulaşılabilir. İzmir çevre yolu üzerinde.

Bazı model birebir taklitler İzmirde mükemmel yapılırken bazıları da İstanbulda üretilir. Konya , Gaziantep ve Antalya da birinci sınıf taklit bulmak zordur ama ucuz ayakkabı deniliyorsa bu illere de bakılabilir. Konya da da Ankara yolu üzerinde Aykent adında büyük bir ayakkabıcılar sitesi mevcuttur. http://www.aykentrehber.com/ sitesinden Konyada ki tüm ayakkabı imalatcılarına ulaşılabilir ama telefonla ne kadar başarı elde edilir bilemem.

Belli bir seviyeyi yakalamış taklit ayakkabıların toptan fiyatları 20 ila 25 lira arasında oynar. Üzerindeki tüm ayrıntıların düşünülüp birebir yapılmış adeta sahte para kadar mükemmel bir modelli ayakkabıyı belki biraz daha pahalıya elde edebilirsiniz toptan olarak. Tedarikciye kalmış bir şey fiyat bu mükemmelikte 30-40 da diyebilir. İşte o mükemmelikte olanlar zaten anlaşılamaz ve orjinal magazasında bile rahatlıkla ithallerin arasına karıştırılabilinir. Kalitesi ithalini aratmayacağından satın alan pek de kazık yemiş sayılmaz. Tabi ki magaza sahibi açısından hiç de etik bir durum değil ancak para aslanın ağzında ise teknoloji de buna müsade ediyorsa bazılarımızın giydiği orjinal markalılar aslında ithal değiller veya ithal taklitler.

Birebir taklit ayakkabı satmak nisbeten tehlikeli bir iştir. Asla yasal değildir. genellikle şikayet üzerine maliyenin haberi olur ve satanı basar. Bazen ceza bazen mala el koyma şeklinde yaptırımlar uygulanır. Son satıcıların başına bunlar gelir. Üretenler ve aracılar ne gibi durumlara muhatap oluyorlar bilemem ama muhtemelen bir yandan yakalnıyorlar bir yandan da piyasaya vermey devam ediyorlar.

Birebir taklitler sadece bizde yapılmıyor. Tamamen taklit olduğu halde dışarıdan gelen modeller de var. Bunların toptan fiyatları hakkında bir bilgim yok.

Yasal sıkıntıya girmeyeceğiniz belli bir markanın birebir taklidi olmayan kaliteli spor ayakkabılarını yukarıdaki yerlerden 18-25 lira fiyat aralığında temin edip 30-55 lira fiyat aralığında küçük bir magaza açıp satabilirsiniz. Yanına bolca fantazi bayan ayakkabısı da ilave ederseniz kirası uçuk olmayan 40 m2 lik bir mekanda sanki iyi çalışan bir dükkanınız olur gibi geliyor bana.

Ancak birebir taklit markalı ayakkabıların satışı yasal bir iş değil.

Saygılar hürmetler.

30/09/2011 :  15:01:39 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın.  



2 yorum:

  1. paylaşm için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Toptan ayakkabı ihtiyacımız için ürün ve fiyatları öğrenmek istiyorum

    YanıtlaSil