Tam da İşmi Kuracaktınız, Durumunuzu Gözden Geçirin

Aslında Sayın Lemon , tam da bir iş kurma aşamasındayken belki bir motivasyon unsuru daha yakalarım diye buradaki yazıları okumuş. Fakat gel gör ki bizim aman iş kurmayın batıp çıkmayın uyarılı karamsar yazımıza denk gelmiş.

Dedikleri yanlış değil elbet. Birileri iş kurmaz üretim yapmazsa çarklar dönmez. Birileri al sat yapacak, birileri bir makine parçası üretecek satacak, birileri hizmet üretip satacak. Yoksa olmaz dünya durur düşeriz aç kalırız aya bakar peynir sanırız. Açlıktan.

Fakat iş kurarken piyasayı güzel analiz etmeli. Bakkal açarken bile güzelce düşünmeli günde kaç kişi gelir ne bırakır ne kar edilebilir. Bu kar masraflardan çok olur mu ? Kenarda ne kadar para kalmalı bir aksilik olduğunda işletmeyi batırmadan yola devam edilebilir mi ?

Sakın iş kurmayın demiyorum. Aman dikkatli olun diyorum. En azından aklımın tabanındaki bu. Belki bu başlıkta hiç dile getirmemişim ama hani okurlar nasılsa beni biliyor diye herhalde.

Ben de iş kurup duran biriyim. Ama nasıl desem 100 lira varken 10 liralık iş kuran cinstenim. Çünkü işler kolay yürümüyor. Bir tıkanıklık olduğu aşikar. Günlük bir hesap var. Giren çıkandan çok olacak. Ama günlük ama aylık. Bu olmayacaksa iş yapmanın ne anlamı var. Esnaflık, tacirlik , hizmet satmak çok basit işler değil. Yapması parayı geri almasından çok daha zor. İnceliği çok. Kolay para akıtan bir iş yok. Kurallarda kanunlarda çok gedik var. Piyasa uyanığı da çok fazla.

Eskiden %15 karla mal satıp ev geçindiridiniz. Şimdi 10 kuruşa mal edip 100 kuruşa satamayınca işler yürümez oluyor. Bu durum bir bizde değil dünya düzeni değişiyor. Almanya sı da aynı Amerika sı da.

Dediğim o dur ki eğer iş parayı katlayamaz ise pahalı bir ticaret kursu almış olursunuz hepsi bu. Boşa gitmez yani eğer ticarette ısrar ederseniz. Bir yeni yetme tacir arka arkaya en çok 3 kere umduğunu bulamaz inat ederse 4. de muhtemelen zenginler. Çünkü artık uzman olmuştur. Fakat bu aşamalar da piller tamamen tükenir artık şarj alamaz duruma gelirse gideceği yer çöptür. Durum tehlikeli yani.

 22/07/2009   13:54:42 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder