Tam da İşmi Kuracaktınız, Durumunuzu Gözden Geçirin


Bugün Temmuzun 20 si yıllardan 2009.

Emeklilik yaklaştı, üç beş kuruş biriktirdiniz. Kel kötü bir dükkan açar ufaktan işime bakarım diyorsunuz. Hatta hesaplı bir dükkan varsa dükkanı satın bile alabilirim diye içinizden geçirmektesiniz. Nasılsa ev vaktiyle alındı artık cepte , araba desen artık evdeki koltuk takımı kadar yadsınmış yokluğu düşünülemez bile.

Bu durum size tam uymadı ise o zaman bir yakınınız size bir iş öneriyor. Abi sen masa başı adamısın çok bilmiyorsun ama piyasada çok iş var diyor. Sen kontrolünü yap işi ben çeviririm diyor. Niye diyor bir fikri var içini heyecan sarmış ama parası yok. Para sizde yıllarca ince işçilik yapıp biriktirdiniz. Dışardan zengin görünüyorsunuz oysa sizi ikna etmeye çalışan bu yakınınız da en az sizin kadar kazandı aylık fakat sizin gibi sakin hesaplı olamayınca biriktiremedi.

Şimdi gün karıncanın , cırcır böceğinin günü değil.


Elde para var. Bir şeyler de yapmak istiyorsunuz. İş kurmaya hazırsınız fakat hiç bilginiz yok.

Dışardan bakınca dükkanlar işliyor gibi işlemiyorlarsa neden açık kalıyorlar ? Sakın aldanmayın bir dükkan hiç bir şey kazanmadan hatta işletmecisini sürekli borca sokarak bile 3 - 5 yıl pekala açık kalabilir. Hiç aldatmasın sizi. Herkesin bir hesabı vardır akıllıca veya aptalca !

Dükkanın açık kalması düzgün görünmesi kazanıp durmasına delalet değil. Kapısında durup bekleyin o dükkana sıcak para nasıl giriyor onu analiz edin kabaca masrafını hesaplayın.

Çoğu hesabın içinden çıkamazsınız. O dükkanlar nasıl oluyorda ayakta kalıyor sahibi bile bir çırpıda söyleyemez bazen.

Tacirlik bir takım sihirbazlıkları biliyor olmanızı gerektirir. Simit satmak bile böyledir. Eski simitci yeni başlayandan çok satar. Satamayacağı günü önceden hisseder tedbirini alır. Satacağı gün içine doğar iki katı simit alır tepsisine.

Bu kadar lafı kelam ettik ama belki de eski toprak bir masa maşı elemanı değilsiniz. 25 yaşında cebine parayı bulmuş bir zıpkınsınız. Bıraksak aya gider hatta bir de geri dönersiniz.

Gençsiniz iş kurmak istiyorsunuz. Önceden tecrübeniz yok. Sizin için de aynı sihirbazlıkları bilme zorunluğu var. Hatta yüksek devrinizden dolayı yoldan çıkıverme ihtimali daha da fazla sizin için.

Ama bir de şunu söyleyeyim. Ben 20 yaşı en mükemmel yaş olarak görürüm. Daha 15 yaşımda başlamıştım 20 olayım ve orada kalayım demeye. Gerçektenten de 20 yaşımı en yüksek devir sayısı ile geçtim.

O yaşımda 3 adet ticari iş yaptım. Hepsinden de kazandım. Bu sayede harika bir gençlik yaşadım. Kazanıp yedim hiç o yıllardan kalan yatırımım yok. İş yapmasına yaptım da şimdi bakınca 3 adet batış yaşamalıymışım diyorum. Tamamen kelle koltukta yapılan işler. Şanlıymışım. Hem de çok şanlıymışım. Bu yüzden genç kişinin de yukarıda sözü geçen sihirbazlıkları bilmesi yada öğrenip öyle iş kurması gerekiyor. Yoksa gider paracıklar.

Şimdi bu kadar kelamı siz iş kurun diye mi söyledim. Sakın ha !

Babadan kalan bir işiniz mi var devam edin, zaten dükkan açık mı devam edin, uzun süredir hazırlanıyorsunuz, tek başına ya da üç beş arkadaş iş yapacaksınız, hesabı kitabı güzelce yaptınız, pazar belli mal belli, sermayeniz yeterde artar bile devam edin.

Fakat ürkek ürkek bir işler yapsam ama ne yapsam diyip duruyorsanız biriktirdiğiniz elinizde tuttuğunuz o üç beş kuruşa gidin altın alın.

Emekli iseniz evde hobiler bulup onlarla uğraşın, gençseniz altını aldıktan sonra sola sağa özgeçmiş (CV demek) (ingiliziz ya, özgeçmiş kelimesini bilmeyiz parantez içinde belirtmek gerek!) bırakın iş bulun az çok çalışın kafanız bozulursa ayrılıp yenisine girersiniz para cepte nasılsa.

Paranızı sağlama alıp keyfinize bakın. Altın bugün kaç liraymış ona bile bakmayın. Altın size kazandırdığı gün kalbiniz ısınır içinizi ılık bir ferahlık kaplar. Rakamları bilmesenizde çok sağlam bir iş yapmış olduğunuzu otomatikman hissedersiniz.

Bugünün tarihi belli, 10- 15 ay sonra eldeki para batıp üstüne bir o kadarda borçlanılmış ve yanına bir sürü kötü anı ile bozuk arkadaşlıklar ilave edilmiş olabilir.

Ya da parayı altına bağlayıp değer kaybını önlemiş hatta değerine değer katmış borçsuz bir çoğalmış alım gücünün mutluluğunu yaşıyor olacaksınız.

Durum muallak olduğu halde genede parayı bir ticaret işine yatıracaksanız altının bugünkü değerini bir yere not edin, ticarette paraları kaybettiğinizi anladığınız gün altının değerine tekrar bakın.

İnşallah ben yanılmışımdır. Ama altın 25 yıldır beni hiç yanıltmadı. Ortaokulda olduğum günlerden beri bu hep böyle oldu. Şimdi de aynı şartlar var. İşi az bilen yatırımcının batmayacağı tek yatırım aracı bugün gene altın. 2 develüasyon yemiş kadar bir artış olacak. Ne kadar sürece ? El cevap ; Ticaretle kazanamayacağınız kadar bir sürede . . . .

(Babadan kalma sağlam bir işiniz yoksa eğer.)

Güzelce düşünün.

20/07/2009 :  13:40:09 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder