Ne Satsam Kar Ederim mi Demiştiniz ?

İşleri kötü giden tüm esnaf arkadaşların üzerine eğilmesi gereken bir konu.

Türkiye de üretip veya alıp sonra yurtdışına satmak. Tarımsal gıda Türkiyede üretilebilecek en kolay üründür. Bu işi bir de teknolojik yapıp maliyetinizi ucuzlatırken bir yandan da veriminizi- rekoltenizi arttırırsanız, kurumsallığa ve profesyonel bilimsel yaklaşımlara prim verirseniz muhtemelen ben bu güne kadar bunları nasıl akıl edemeyip bu kadar sıkıntıyı çekmişim dersiniz.

Al-sat a diyeceğim bir şey yok. Ama üretecekseniz marka, ambalaj, kaliteli ürün, ucuz fiyatlar, sürekli üretim imkanı, kolayca ulaşılacak yerde duruyor ülkemizde, oldukça düşük maliyetlerle. Avrupada bu şanslar biteli yıllar olmuş. Üretiyor ama ucuz değil, yeterli değil.


10 kuruşa domates üretip 2$ a satabildiğinizi bir düşünün. Bir sezon satışı ile kendini 4 - 5 defa amorti edebilecek başka bir üretim dalı yok. En ölü fiyatta kiloda 50 kuruş kar edebileceğiniz 10 dekarı 300bin liralık bir yatırım 32 hafta boyunca size dekardan 5 ton ürün verdiğinde, 10 dekarda 50 ton eder 32 haftada 1 600 000 kg ürün eder. Kiloda 50 kuruş kazançla 8 ayda 800bin lira eder. Ciro değil net kar. 1,2 $ a satsanız cironuz 1 250 000 lira olur yaklaşık.

8 aylık hesap Türkiyenin %90 nını kapsar. Bazı yerlerde üretim 12 ay sürebilir.

Normal hesabın ve denemelerin dekardan 8 ton ortalama olduğu düşünülürse harika bir yatırım. Tabi bu yatırımı 300 bine çıkarmak en ucuzu, normali 500 bini buluyor çünkü.

Parça başına 50 kuruş kar elde edebileceğiniz devamlı yurtdışı müşterisi olan yurt dışı olmadığında yurt içinde de devamlı hazır alıcısı bulunan bir kere 500 bin lira yatırıp karşılığında her yıl 1,5 milyon parça mal üretip 750-800 bin lira kazanç elde edebileceğiniz bir makina parçası var mıdır ?? Olsa bile, çalıştırılan işçiyi, harcanan elektriği, bina kirasını bu kar miktarı karşılarmı ?

03/01/2009 :  17:57:50 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder