İşleri kötü giden tüm esnaf arkadaşların üzerine eğilmesi gereken bir konu.
Türkiye
de üretip veya alıp sonra yurtdışına satmak. Tarımsal gıda Türkiyede
üretilebilecek en kolay üründür. Bu işi bir de teknolojik yapıp
maliyetinizi ucuzlatırken bir yandan da veriminizi- rekoltenizi
arttırırsanız, kurumsallığa ve profesyonel bilimsel yaklaşımlara prim
verirseniz muhtemelen ben bu güne kadar bunları nasıl akıl edemeyip bu
kadar sıkıntıyı çekmişim dersiniz.
Al-sat a diyeceğim bir şey
yok. Ama üretecekseniz marka, ambalaj, kaliteli ürün, ucuz fiyatlar,
sürekli üretim imkanı, kolayca ulaşılacak yerde duruyor ülkemizde,
oldukça düşük maliyetlerle. Avrupada bu şanslar biteli yıllar olmuş.
Üretiyor ama ucuz değil, yeterli değil.
10 kuruşa domates üretip
2$ a satabildiğinizi bir düşünün. Bir sezon satışı ile kendini 4 - 5
defa amorti edebilecek başka bir üretim dalı yok. En ölü fiyatta kiloda
50 kuruş kar edebileceğiniz 10 dekarı 300bin liralık bir yatırım 32
hafta boyunca size dekardan 5 ton ürün verdiğinde, 10 dekarda 50 ton
eder 32 haftada 1 600 000 kg ürün eder. Kiloda 50 kuruş kazançla 8 ayda
800bin lira eder. Ciro değil net kar. 1,2 $ a satsanız cironuz 1 250 000
lira olur yaklaşık.
8 aylık hesap Türkiyenin %90 nını kapsar. Bazı yerlerde üretim 12 ay sürebilir.
Normal
hesabın ve denemelerin dekardan 8 ton ortalama olduğu düşünülürse
harika bir yatırım. Tabi bu yatırımı 300 bine çıkarmak en ucuzu, normali
500 bini buluyor çünkü.
Parça başına 50 kuruş kar elde
edebileceğiniz devamlı yurtdışı müşterisi olan yurt dışı olmadığında
yurt içinde de devamlı hazır alıcısı bulunan bir kere 500 bin lira
yatırıp karşılığında her yıl 1,5 milyon parça mal üretip 750-800 bin
lira kazanç elde edebileceğiniz bir makina parçası var mıdır ?? Olsa
bile, çalıştırılan işçiyi, harcanan elektriği, bina kirasını bu kar
miktarı karşılarmı ?
03/01/2009 : 17:57:50 de yazıldı. Bu yazının ilk yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder