Para Kazanmak Bu Kadar Kolay mı ?

Ülke gezmişliğim yok ama uyanıklık bir bize mi has ? İtalyanlar , Yunanlılar , İspanyollar bizden ne kadar farklı ki ?
Lisedeyken çadırlı kampinglere giderdik. Kendine önceden parasını ödeyip yer ayıran aileler olurdu. Avusturyalı turistler kendilerine gösterilen yerlerden birini seçip yerleşirdi. İspanyol turistler kimseye sormadan yabancı ülkedeyiz demeden beğendileri yere yerleşir sonradan gelen aileylede çatır çatır kavga ederdi. Bir örnek aklımda kalmış.

Bu örnek ticarete ne kadar örnek teşkil eder bilemem. Burası Türkiye cümlesi beni hep rahatsız etmiştir. Uyanıklık insana has bir davranış biçimi, eminim Amerikalı da bir açık kapı bulursa girecektir. Almanyadan tatile
gelen işcilerimiz trafik canavarı oluyor Türkiyeye girince bizim bile cesaret edemediğimiz hareketleri umursamadan yapabiliyorlar. Demekki düzene uyuyor insanlar. Kuralı koyunca mecbur uyacaklar. Yapısı ne olsa farketmeyecek.


Gönül isterki içten gelen duygularla uysunlar ama buda bir ütopya değilmi nerede varki böyle doğuştan ahlaklı toplum ? Milyonlarca insan milyonlarca hayat, standart olmaları beklenemez. Ticaretin kuralları, hak aranacak kurumlar, yazılı olmayan kurallar düzeniyle oturtulsun çok ahlaklı örnek bir toplum olur çıkarız 6 ayda.

10 yıl öncesinden farklı bir sürü kanun çıktı. Ticari hayatta mevcut bir sürü aksaklık düzeldi. daha da düzeleceğine eminim belki dünyayı yakalayamayız çabucak ama düzelen şeyler de var. Yazılı olmayan kurallarda var bir dönem yerle bir edilmiş. Onlar da zamanla yeni bir oluşuma girecek toplumda ama bunlar tekamül edene kadar çok üçkağıtcı gelip geçecek bu piyasadan yapacak bir şey yok sakınacağız becerebildiğimiz kadar.

Bir koyup üç almak tek başına üçkağıtcılık sayılmaz. Arsasını satar evini satar bulunmaz bir ürün bulur onu satar.

Arsaları alıp imar çıkartmak üçkağıtçılık sayılır, malı stoklayıp pahalanmasını beklemek sayılmaz. Oturup aklı başında insanlar ayarlayacak bunların kurallarını. Beklenecek. Gümrüklerde tapularda engelleniyor rüşvet çarkları yavaş yavaş. Kimin yaptığı değil önemli olan birileri yapsın. Polis kolayca alırdı rüşveti artık kolayca alamıyor. Askerde vardı birbirinden enteresan inanılmaz çarklar gözü önünde benim gibi eratın. Artık en azından kolayca olmuyor.

Bire al üçe sat kolay değil eskisi gibi almaz kimse. Bire alır üçe satarsınız ama içine zeka akıl hizmet bir şey katmış olmalısınız. Anca o zaman . . . .

10/12/2008 :  21:12:20 de yazıldı. Bu yazının yazıldığı orjinal sitedeki başlığın tamamını görüntülemek için tıklayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder